Skip to content

Pobierz Ebooka zawierającego: 

    przepisy dot. posiłków regeneracyjnych oraz ich interpretacje,

   zestaw dobrych praktyk związanych z organizacją posiłków regeneracyjnych,

   wiedzę na temat rozliczania posiłków oraz ich wpływu na pracowników.

Pozostaw nam swój adres email, na który będziemy mogli przesłać ebooka:

posilki-regeneracyjne-profilaktyczne

 Odkryj praktyczne wskazówki i ekspercką wiedzę, która pomoże Ci zorganizować posiłki regeneracyjne w Twojej firmie

64 proc.

pracowników zdecydowanie zgadza się ze stwierdzeniem, że gdy są głodni w pracy, ich efektywność spada

20 proc.

 wyższa koncentracja i wydajność u osób, które zjadły ciepły w czasie pracy - wynika z danych WHO

49 proc.

pracowników twierdzi, że jedzenie w pracy będzie ważnym elementem 
ich dobrego samopoczucia

Jakie są aktualne przepisy na sezon 2023/2024?

W sprawie profilaktycznych posiłków "wypowiada się" art. 232 Kodeksu pracy. 

Posiłki regeneracyjne związane z wartością wskaźnika obciążenia termicznego
Komu przysługują posiłki regeneracyjne?

Posiłki regeneracyjne są zapewniane pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych lub pracujących na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. 

Kiedy pracownik musi otrzymać posiłek regeneracyjny?

Jednym z najważniejszych wyzwań jest dostrzeżenie potrzeb i problemów pracowników pracujących poza cieplarnianymi warunkami biurowców.

Jak organizować posiłki regeneracyjne ze względów organizacyjnych
Obowiązki pracodawcy związane z wysiłkiem fizycznym
Jak prawidłowo zorganizować i  rozliczyć posiłki regeneracyjne 2023 r.?

Wartość posiłków profilaktycznych jest zwolniona z oskładkowania na podst. § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej.

Obejrzyj webinar, co mówią eksperci o organizacji posiłków regeneracyjnych

Dowiedz się jak określić efektywny wydatek energetyczny organizmu związany z wysiłkiem fizycznym pracownika oraz kiedy pracodawca musi zapewnić posiłek regeneracyjny swoim pracownikom. 

Poznaj opinie ekspertów:

Agnieszka_Kuźmicka

Agnieszka Kuźmicka

Specjalistka ds. BHP
Właścicielka EHS Consulting

Pomimo regulacji prawnych często pracodawcy przy wyborze posiłków sugerują się głównym kryterium jakim jest cena. Niestety w przypadku posiłków o bardzo niskim przedziale cenowym nie możemy spodziewać się, że spełni nasze oczekiwania odnośnie smaku i wymaganych wartości odżywczych.
Jako specjalistka ds. BHP polecam swoim klientom wybór posiłków profilaktycznych, które będą odpowiedniej jakości. 

adrian_wycisk_300

Adrian Wycisk

Członek Zarządu
Henkel Polska Operations

Wprowadzenie SmartLunch zaczęło się od posiłków regeneracyjnych dla grupy pracowników, której wcześniej mogliśmy zapewnić jedynie w formie suchego prowiantu i napojów. System jest bardzo prosty i wygodny w obsłudze. Bez problemu obsługuje osiem różnych lokalizacji na terenie naszej fabryki. Zamawiamy też posiłki dla gości, które są wygodnie rozliczane na fakturę poza systemem dofinansowania.

Piotr_Pękała

Piotr Pękała

Dyrektor Techniczny
ERDBUD Industry Południe

Wprowadzenie SmartLunch zaczęło się od posiłków regeneracyjnych dla grupy pracowników, której wcześniej mogliśmy zapewnić jedynie w formie suchego prowiantu i napojów. System jest bardzo prosty i wygodny w obsłudze. Bez problemu obsługuje osiem różnych lokalizacji na terenie naszej fabryki. Zamawiamy też posiłki dla gości, które są wygodnie rozliczane na fakturę poza systemem dofinansowania.

Pytania i odpowiedzi:

Co to jest wskaźnik obciążenia termicznego?

Wskaźnik obciążenia termicznego, znany również jako obciążenie cieplne lub indeks obciążenia cieplnego, to miara używana do oceny wpływu temperatury i wilgotności na organizmy żywe, w szczególności ludzi. Jest to parametr, który określa, jak organizm odczuwa poziom dyskomfortu cieplnego w danym środowisku. Obciążenie termiczne jest związane z naszą zdolnością do radzenia sobie z ciepłem, które generujemy podczas aktywności fizycznej lub pochodzące z otoczenia (np. promieniowanie słoneczne, wysoka temperatura otoczenia).

Kiedy pracownikowi przysługują napoje?

Napoje profilaktyczne przysługują pracownikom gdy ich praca ma miejsce na otwartej przestrzeni, a temperatura przekracza 25 °C a praca związana jest z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany wydatek energii organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet. Gdy temperatura pracy ze względów technologicznych utrzymuje się stale poniżej 10 stopni C lub wskaźnik obciążenia termalnego (WBGT) wynosi powyżej 25 stopni C lub odbywa się w warunkach gorącego mikroklimatu przepisy nakazują zapewnienie napojów, które wzbogacone są w sole mineralne i witaminy. W warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie pracodawca musi zapewnić posiłek. Napoje powinny być zapewniane w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników.

Czy posiłki profilaktyczne przysługują pracującym w pomieszczeniach zamkniętych?

Napoje profilaktyczne przysługują pracownikom gdy ich praca ma miejsce na otwartej przestrzeni, a temperatura przekracza 25 °C a praca związana jest z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany wydatek energii organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet. Gdy temperatura pracy ze względów technologicznych utrzymuje się stale poniżej 10 stopni C lub wskaźnik obciążenia termalnego (WBGT) wynosi powyżej 25 stopni C lub odbywa się w warunkach gorącego mikroklimatu przepisy nakazują zapewnienie napojów, które wzbogacone są w sole mineralne i witaminy. W warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie pracodawca musi zapewnić posiłek. Napoje powinny być zapewniane w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników.

Czy posiłek regeneracyjny należy się każdemu pracownikowi pracującemu w otwartej przestrzeni?

Nie, praca na powietrzu nie wymaga podawania pracownikowi posiłku regeneracyjnego. Wyjątkiem są prace usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych oraz prace prowadzone w niskiej temperaturze oraz w okresie zimowym to jest od 1 listopada do 31 marca. Jeśli warunki te nie zostaną spełnione pracownik zapewnia sobie posiłek we własnym zakresie.

Czy posiłek regeneracyjny musi się składać z dwóch dań?

Nie, posiłek profilaktyczny może być podany w formie jednego dania gorącego tzw. dania jednogarnkowego. Wydanie jednego dania gorącego, które spełni warunki jakie są stawiane przez ustawodawcę wypełnia obowiązek pracodawcy.

Przy jakich wykonywanych pracach pracownikowi należą się posiłki profilaktyczne?

Nie ma katalogu zawodów lub prac, którym przysługują posiłki regeneracyjne, choć są zawody w których możemy być pewni, że takie posiłki będą konieczne. Kluczowym kryterium jest wydatek energetyczny organizmu opisany w kolejnym punkcie. Gdy praca następuje w warunkach gorącego mikroklimatu (np. hali hutniczej, chłodni) i temperatura utrzymuje się stale poniżej 10 stopni C lub powyżej 25 stopni C posiłek regeneracyjny staje się koniecznością.

Co to jest efektywny wydatek energetyczny organizmu?

Efektywny wydatek energetyczny organizmu to ilość energii zużywanej przez organizm w ciągu dnia w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych oraz wykonywania różnych aktywności fizycznych i umysłowych. Obejmuje on zużycie energii na podstawowe procesy metaboliczne, takie jak oddychanie, trawienie, regulację temperatury ciała czy funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Wciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet powoduje to że pracownik ma otrzymywać posiłki profilaktyczne. Jeśli w firmie nie ma świadomości jaki jest wydatek energetyczny pracowników to najlepiej zgłosić to do specjalisty w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Czy prawo określa sposoby wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom?

Zasady wydawania posiłków regeneracyjnych ustala pracodawca w odpowiednich punktach gastronomicznych ustalanych w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Posiłki profilaktyczne i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie i powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy. Napoje zaś powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany.

Czy prawo określa warunki, które muszą być spełnione przez miejsce do spożywania posiłków profilaktycznych?

Polskie prawo pracy zawiera przepisy dotyczące ogólnych warunków pracy, w tym również dotyczące miejsc do spożywania posiłków. Przepisy te są związane z zapewnieniem odpowiednich warunków dla pracowników również podczas spożywania posiłków regeneracyjnych, tak aby były one wygodne i zdrowe.

Kiedy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny?

W polskim prawie pracy jeśli pracodawca nie może zapewnić pracownikowi posiłków profilaktycznych (np. nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego miejsca do spożywania lub przygotowania posiłków w miejscu pracy) może przekazać pracownikowi ekwiwalent pieniężny. Zatem tylko brak możliwości zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych umożliwia użycie ekwiwalentu. Przepisy dotyczące tego zagadnienia znajdują się w Kodeksie pracy (art. 116^5 § 3 i 4 Kodeksu pracy).

Jakie są przepisy w sprawie sprawie profilaktycznych posiłków?

W sprawie profilaktycznych posiłków "wypowiada się" art. 232 Kodeksu pracy.